Santilli, Francesco and Galardi, Lorenzo and Russo, Claudia (2005) Corn appetibility reduction in wild boar (Sus scrofa L.) in relationship to the use of commercial repellents. Annali della Facoltà di Medicina veterinaria, LVIII/ . pp. 213-218. ISSN 0365-4729
Abstract
SUMMARY The aim of this pilot trial was to compare the effectiveness of three commercial repellents in decreasing corn intake by captive wild boar and if it should be a strategy to reduce wild boar damage to seeded corn. Three adult wild boars were simultaneously offered untreated corn (control) and corn treated with one of the following repellents: - Morkit®, an antraquinone based repellent used to control bird damage on sprouting cereals; - Tree guard® a denatonim benzoate repellent used to protect trees by deer browsing; - Hot Sauce® a capsaicine based repellent. Five tests were carried out, each lasting 6-7 days and 3-7 days apart from each other. Results showed that: Hot sauce failed to reduce corn consumption when added at 10 g/kg of corn, but when added at 25 g/kg reduced daily consumption by 80.5%; Morkit (5 g/kg) reduced daily consumption by 86.5%. Tree guard (sold ready to use) reduced consumption by 86.5%. In the last test, with only treated corn offered to the animals, Morkit and Hot Sauce - treated corn were consumed less then Tree Guard - treated corn (40% and 41% respectively). Use of repellents to reduce damage immediately after the sowing can be evaluated in presence of abundant alternative food. RIASSUNTO Scopo della presente prova preliminare è stato valutare la possibilità di ridurre i danni da cinghiale nei campi di mais al momento delle semine. Per le prove sono stati impiegati tre cinghiali adulti alimentati con mais trattato con diversi tipi di repellenti e con mais non trattato come controllo. I repellenti testati sono stati: - Morkit®, un repellente a base di antraquinone, solitamente usato per ridurre i danni da uccelli nei campi seminati; - Tree guard®, un repellente a base di denatonio-benzoato, usato per proteggere la corteccia degli alberi dai cervi; - Hot Sauce®, un repellente a base di estratto di peperoncino (capsaicina). Sono state condotte 5 prove della durata di 6-7 gg. ciascuna inter- (1) Dottorando in Produzioni Animali, Sanità ed Igiene degli Alimenti nei Paesi a Clima Mediterraneo, Anno 2003. (2) Agenzia Regionale Sviluppo Innovazione Settore Agricolo e Forestale (ARSIA), Firenze. (3) Dipartimento di Produzioni Animali, Direttore Prof. Paolo Verità. 214 ANNALI FAC. MED. VET., LVIII (2005) vallate di 3-7 gg. l’una dall’altra. I risultati hanno mostrato che: - l’Hot sauce non induce alcuna riduzione di consumo rispetto al controllo quando viene impiegato alla dose di 10 g/kg mentre risulta efficace alla dose di 25 g/kg (riduzione media di consumo dell’80,5% rispetto al controllo), - il Morkit (5 g/kg) ed il Tree guard (venduto in forma liquida pronto all’uso) inducono una riduzione media di consumo rispetto al controllo dell’86,5%. Nell’ultimo test, in assenza di mais non trattato a disposizione degli animali, il Morkit e l’Hot Sauce hanno indotto una riduzione di consumo rispetto al Tree Guard rispettivamente del 40% e del 41%.
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