Orlandi, Mario and Goracci, Jacopo and Curadi, Maria Claudia (2003) Fat composition of mare's milk with reference to human nutrition. Annali della Facoltà di Medicina veterinaria, LVI/20 . pp. 97-106. ISSN 0365-4729
Abstract
SUMMARY Dietary fat is a very important factor influencing human condition, particularly in cardiovascular diseases. The quality of health would really be improved not only by a general reduction in fat dietary intake, but with a change in saturated/unsaturated fatty acids ratio, favourable to the second ones. Mare milk seems to summarize all these peculiarities. Milk samples from 22 Haflinger multiparous mares, belonging to the same studfarm, were collected at 30, 60, 90 and 105 days of lactation in order to evaluate the fatty acids content’s variation, saturated/unsaturated ratio and, particularly, linoleic/- linolenic ratio. Palmitic, oleic and linoleic fatty acids showed highest amounts during lactation. Linoleic acid was 10.89% on total fatty acids in 30 days samples, with a not significative increase at 60 (11.21%) and significative decrease at 90 (8.35%) and 105 days (8.54%). The other essential fatty acid, -linolenic, significantly increased from 5.56% on total FA in the first month until 6.29% at 60 days, 6.26% at 90, and 6.66% at 105 days. Eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid were present only as traces. Linoleic/-linolenic ratio was about 2:1 in 30 days samples and pointed out a progressive decrease, with a light increasing linolenic acid amounts during lactation. Saturated/unsaturated ratio was slightly favourable to the first ones as a ratio between 1.2:1 and 1.3:1 Summarising, linoleic/-linolenic ratio in our samples could be interesting for human nutrition, specially in low EFA content diets, and ideal for pre-term infant’s diets, suggesting also an application in the adult man. RIASSUNTO La ricerca è stata condotta su campioni di latte provenienti da 22 cavalle pluripare di razza Avelignese e prelevati nella prima fase di lattazione (105 giorni). Lo scopo è stato quello di esaminare i contenuti in acidi grassi, il rapporto acidi grassi saturi/insaturi ed in particolare i contenuti ed il rapporto tra livelli di acido linoleico (LA) e -linolenico (ALA). La quota di acido linoleico è risultata di 10,89% sulla totalità degli acidi grassi nei campioni relativi al trentesimo giorno di lattazione, mentre abbiamo assistito ad un leggero decremento verso la fine del periodo di osservazione. L’ALA è aumentato significativamente fino ai prelievi operati a 105 giorni. EPA (acido eicosapentaenoico) e DHA (acido docosaesaenoico) sono stati rilevati solo in tracce in tutte le campionature. Il rapporto LA/ALA è risultato di circa 2:1 nei campioni relativi al prelievo iniziale (30 giorni) e si è ridotto progressivamente, prevalentemente a causa dell’aumento quantitativo del secondo, durante il corso della lattazione. La proporzione tra acidi grassi saturi ed insaturi è leggermente favorevole ai primi con un rapporto oscillante tra 1.2:1 e 1.3:1.
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